úterý 29. října 2013

Halloweenský speciál 1. část

Krásně studený konec října!

A protože je období Halloweenu, rozhodla jsem se pro vás připravit několik tematických článků o kosmetice, ale i jaké Halloweenské vychytávky na váčekají v obchodech, ať už kosmetické, nebo gastronomické. Takže máte se na co těšit a ode dneška, až do svátku Halloweenu, vás tu každý den bude čekat jeden článek.

Za pár dní tu jsou Dušičky a těm předchází právě Halloween. Kdo by si myslel, že jde skrze o americký „svátek“ nemůže být víc na omylu, druhý zažitý mýtus je, že Halloween je obdoba právě našich Dušiček. A jak to vlastně s Halloweenem bylo? Pokud vás to zajímá a máte chviličku času, tak právě pro vás je tu následující odstaveček (pokud ne, stačí ho přeskočit).



Halloween je anglosaský lidový svátek, ale jeho původ najdeme u Keltských národů už ve starověku. Jedná se tedy původně o keltský svátek (Keltové obývali nejprve Evropu, poté byli Římany vytlačeni do Británie, takže se z Keltského svátku časem stal anglosaský). Původně se jmenoval Samhain a slavil se v noci z 31. října na 1. listopadu. A proč Samhain? Protože takto Keltové označovali měsílistopad, Samhain znamenal zároveň hranici mezi létem a zimou a pro Kelty byl začátkem nového roku. Ale hranice mezi těmito ročními periodami nebyla tou jedinou, v tuto dobu se prý stírá hranice mezi světymezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že duše zemřelých se v tuto dobu mohou vrátit do pozemského světa a naopak živí, mohou navštívit podsvětí. Po dobytí keltských území Římany se začínají prolínat římské a keltské zvyky a ke svátku Samhain se připojuje i oslava konce úrody. Když se během několika století čím dál více šířila moc katolické církve, snažila se církev tento pohanský svátek potlačit. Papež Bonifác IV. se těchto pohanských svátků chtězbavit jednou pro vždy, tak pro toto období vytvořil svátek nový, který by měl nahradit pohanský svátek Samhain. Vytvořil tedy svátek Všech Svatých - anglicky All Hallows' Day. Samhain se původně přejmenoval na All-Hallows-eve - tedy předvečer Všech svatých, no a to se časem zkrátilo jen na HALLOWEEN
No moc se papeži tato snaha potlačit pohanské zvyky nepodařila, protože lidé slavili prostě oba a v 16. století se slavili už jako jeden a dnes jej slaví všechny anglicky mluvící země. Pro Halloween jsou typické vyřezané dýně se svíčkou uvnitř - Jack-o'-lanternčarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, různé příšery, kostlivci a podobně. Barvy černá a oranžová a také je typická koleda, kde koledníky jsou děti v kostýmech a koledují o sladkosti.

Trochu jsem se rozepsala. za což se omlouvám, ale to víte profesionální deformace, aneb historické téma není pro historika nikdy dost krátké :D

Dýně
S Halloweenem je tradičně spojená dýně, což tuší i ten, kdo má o Halloweenu stejné povědomí, jako o státním rozpočtu. Ale dýně není jen ozdobou na terasu, či do oken, dají se z ní uvařit a upéct, výborné laskominy. Navíc je plná vitaminůvlákniny a stopových prvků, což je veleprospěšné pro naše tělo a hlavně i pro naši pleť. Skvělých vlastností dýní si všimli i výrobci kosmetiky, takže hádáte správněže dnes to bude o dýňové kosmetice.

Dýni můžete najít hned v několika přírodních výrobcích, jedním z nich jsou obličejové masky.

Ilcsi gelová maska Dýně a pomeranč (klik)



Účinky: liftingové, hydratuje a důkladně vyživuje
Obsahuje: dýně, pomeranč, pomerančový olej, ricinový olej - vše naprosto organické

Éminencé hydratační maska Dýňové latte (klik)


Účinky: obnovuje suchou pokožku, vyrovnává hydrataci, důkladně vyživuje, hluboce hydratuje
Obsahuje: dýňové pyré bohaté na beta karoteny, olej z dýňových semínek, vitaminy E a Omega 9 kyseliny


Dýňový olej je zdraví prospěšný nejen zevnitř, ale i pro kůži a vlasy, i nehty. Dýňový olej je bohatým zdrojem přírodního zinku, je dobrý na trávení i povzbuzuje krevní oběh, doporučuje se při velké kazivosti zubů jako zubní olej, pomáhá na některé ekzémy a v podobě závalů se má užívat proti padání vlasů. Má utišující a revitalizační účinky.
Vyrábí napřSaloos (<- klik) nebo Nobilis Tilia (<- klik) 






LUSH
I v Lush se slaví Halloween, tito 3 krasavci vám můžou zpestřit koupel.
Pumpkin (klikLord of Misrule (klik) a Soot Ball (klik)





Nakonec slíbená sladká tečka v podobě hallowenských laskomin, které si můžete objednat v e-shopu pralinek Leonidas



A to je pro dnešek všechno, zítra se můžete těšit na další Hallowenský speciál

Pá

L.

Foto viz oficiální stránky (stačí kliknout): 

Žádné komentáře:

Okomentovat